Ce este profunzimea campului vizual in fotografia profesionala

02/04/2021

Profunzimea campului vizual este una dintre caracteristicile unei fotografii bine facute. Diafragma obiectivului foto este cea care face posibila o astfel de imagine. De fapt aceasta defineste, asa cum sugereaza si numele sau, dimensiunea deschiderii care va lasa lumina sa treaca atunci cand facem o fotografie. Diafragma unui obiectiv este variabila si este notata cu litera f.

Vorbim de deschidere mare cand “f este mic si de deschidere mica cand numarul este mare. Nu este foarte complicat, dar trebuie sa stii! Acest lucru se datoreaza faptului ca numarul diafragmei este un raport dintre distanta focala a obiectivului si diametrul de intrare. Deci, este normal ca pe masura ce diametrul creste, numarul de deschidere sa scada. Poate lua alte valori si se poate apropia de f / 64, si se poate deschide de regula pana la f / 1 sau chiar mai mult.

 Ce este adancimea campului?

Adancimea de camp dintr-o fotografie este, pur si simplu, dimensiunea zonei focalizate. Daca intreaga fotografie este clara, spunem ca adancimea campului este mare. Daca o parte foarte mica este focalizata, iar restul este neclar, vorbim despre o adancime de camp mica. 

papadieCare este relatia dintre diafragma si profunzimea campului?

Modificand valoarea deschiderii, vom influenta doua aspecte: 

        • pe de-o parte, vom influenta cantitatea de lumina care intra in obiectiv si, prin urmare, expunerea fotografiei; 
        • pe de alta parte, vom influenta direct adancimea campului.

Cu cat obiectivul este deschis mai larg (iar numerele “f” sunt mai mici), cu atat este mai mica adancimea campului, iar cantitatea de lumina care intra in obiectiv este mai mare. 

In schimb, cu cat inchizi mai mult obiectivul (iar numerele “f” sunt mai mari), cu atat este mai mare adancimea campului, iar cantitatea de lumina care intra in obiectiv este mai mica. 

Utilizarea adancimii campului

Cand te gandesti la adancimea campului, trebuie sa te gandesti la subiect. Care este subiectul fotografiei tale? Ochiul uman este atras de ceea ce este focalizat. Prin urmare, este necesar sa ai o adancime de camp adaptata subiectului.

Daca, de exemplu, trebuie sa fotografiem un peisaj, dorim ca intreaga fotografie sa fie clara, deoarece subiectul umple intregul cadru. Prin urmare, vom crea o adancime mare alegand o deschidere mai mare decat f / 11 in general.

Pe de alta parte, daca faci un portret sau fotografiezi un produs si doresti sa izolezi subiectul pentru a concentra atentia asupra acestuia, este in interesul tau sa utilizezi o diafragma mare, intre f / 1,8 si f / 4, de exemplu. In acest fel, fata modelului sau obiectul respectiv va fi focalizat in timp ce fundalul nu este focalizat, iar ochiul va tinde in mod natural sa se concentreze pe subiect in sine.

Ce trebuie sa retinem deci, despre profunzimea campului vizual?

 • Diafragma este cea care va lasa lumina sa treaca atunci cand facem o fotografie; 
 • Adancimea campului unei fotografii inseamna dimensiunea zonei focalizate; 
 • Adancimea campului este un instrument creativ, care poate fi utilizat, de exemplu, pentru a izola subiectul unei fotografii.